Ostra rybna
Składniki
- filety rybne 30 dag
- chili 1 strączek
- marchew 2 szt.
- por 1 szt.
- Ziarenka Smaku Winiary 1 opakowanie
- cebulka dymka 1/2 pęczka
- masło 2 łyżki
- pieprz biały 1 szczypta
- cytryna 1 szt.
Sposób przyrządzenia
Filety wyłożyć na głęboki talerz, posypać solą, polać sokiem z cytryny, zostawić do rozmarznięcia. Chili rozkroić na pół, oczyścić, posiekać. Marchewki obrać, por naciąć głęboko, wypłukać pod bieżącą wodą. Przygotowane warzywa pokroić w zapałkę. Cebulę z dymki posiekać, szczypior pokroić na duże kawałki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać marchewkę, pora, smażyć jeszcze przez chwilę, wlać litr wody, doprawić Ziarenkami Smaku Winiary, pieprzem, gotować kwadrans. Rozmrożoną rybę opłukać, pokroić w kostkę. Do wrzątku włożyć filety, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodać szczypior, posiekaną papryczkę, całość lekko jeszcze podgrzać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą skórki. Rozlać do bulionówek, podawać natychmiast.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty