Biszkopcik z jabłuszkami
Opis
Niezwykle banalny przepis. Na pomysł ten wpadłam gdy na pozór wydawało się ze w domu nie ma z czego upiec ciasta a wszyscy mają na nie wielką ochotę.
ot jak niewiele trzeba:)
Składniki
ciasto
nadzienie
- jabłka usmażone przetarte 800 ml
- galaretka wisniowa 1 szt
- cukier 1/2 szklanki
dodatki
- posypka cukrowa kolorowa 3 łyżki
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przyrządzenia
Jajka zmiksować razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać.
Całość przelać do tortownicy wytłuszczonej i posypanej bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 25 minut.
Sprawdzić po ok 20 minutach wykałaczka czy ciasto już jest gotowe. Wyjąć przestudzić i przekroić na pół.
Jabłka przełożyć na patelnię (ja używam takich gotowych kupionych w słoiku na szarlotkę, ale można też samemu przygotować taki mus jabłkowy).
Gdy będę ciepłe dodajemy galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuje i zdejmujemy z gazu. Po ostudzeniu 2/3 masy smarujemy biszkopt przykładamy drugą połową. Na wierzch rozprowadzamy resztę musu.
Do dekoracji posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Smacznego!!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty