Torcik Szwarcwald

Ocena przepisu

Składniki

  • wiśniówka 5 łyżek
  • jajka 6 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • wiśnie z kompotu bez pestek 0,5 kg
  • masło roztopione 0,5 kostki
  • kakao 2 łyżki
  • mąka 3/4 szklanki

na krem

dodatkowo

  • masło do formy
  • czekolada 0,5 tabliczki

Sposób przyrządzenia

Żółtka zmiksować z 3/4 szklanki cukru pudru. Białka zmiksować na sztywno. Do masy żółtkowej dodać mąkę i kakao, roztopione i przestudzone masło, oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć i wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45-50 minut w 170 st.C. Przestudzić i podzielić na 3 blaty. Nasączyć wiśniówką. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Na dolny blat wyłożyć 1/3 śmietany i 1/2 wiśni, przykryć środkowym blatem, wyłożyć 1/3 śmietany i pozostałe wiśnie, przykryć 3 blatem i udekorować pozostała śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50 min
Ile porcji: 10
Wyświetlenia: 473
Data dodania: 2012-10-01

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Torcik Szwarcwald

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.