Torcik Szwarcwald
Składniki
- wiśniówka 5 łyżek
- jajka 6 szt
- cukier puder 3/4 szklanki
- wiśnie z kompotu bez pestek 0,5 kg
- masło roztopione 0,5 kostki
- kakao 2 łyżki
- mąka 3/4 szklanki
na krem
dodatkowo
- masło do formy
- czekolada 0,5 tabliczki
Sposób przyrządzenia
Żółtka zmiksować z 3/4 szklanki cukru pudru. Białka zmiksować na sztywno. Do masy żółtkowej dodać mąkę i kakao, roztopione i przestudzone masło, oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć i wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45-50 minut w 170 st.C. Przestudzić i podzielić na 3 blaty. Nasączyć wiśniówką. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Na dolny blat wyłożyć 1/3 śmietany i 1/2 wiśni, przykryć środkowym blatem, wyłożyć 1/3 śmietany i pozostałe wiśnie, przykryć 3 blatem i udekorować pozostała śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty