Twaróg jest składnikiem powszechnie stosowanym w zakresie naszej kuchni. Jeśli ktoś szuka pełnowartościowego i do tego lekkostrawnego zwierzęcego białka, biały ser jest słusznym wyborem. Twaróg charakteryzuje się dosyć sporą ilością białka, a oprócz tego, znajdziemy w nim sporo soli mineralnych i witamin z grupy B. Kwas mlekowy i korzystna mikroflora okażą się też przydatne naszemu organizmowi, co jest kolejnym atutem twarogu.
Elementem, niezbędnym do powstania twarogu jest mleko. Zależnie od tego, ile tłuszczu owo mleko w sobie zawierało, konsystencja twarogu okaże się później mniej lub bardziej grudkowata. Pierwszym etapem powstania białego sera będzie odpowiednie skwaszenie mleka. Tutaj trzeba zdecydować, czy twaróg ma być słodki, czy raczej odznaczać się ma kwaskowatym smakiem. Im dłużej mleko pozostaje skwaszone, tym kwaśniejszy będzie biały ser. Następnie należy je podgrzać, uważając jednak, aby nie zdołało osiągnąć temperatury wrzenia. Jeśli ten etap mamy za sobą, trzeba dać serowi chwilę na ostudzenie, ażeby później móc go odcedzić.
Wszystkich zastosowań twarogu nie sposób wymienić. Zacznijmy od jego walorów kanapkowych. Biały ser połączony ze szczypiorkiem i rzodkiewką, rozsmarowany na chrupkim pieczywie, dostarczy wiele przyjemnych kulinarnych wrażeń. Nie wspominając, że taka przekąska będzie niezwykle zdrowa. Oczywiście można go łączyć z różnej maści przyprawami, które pozwolą podnieść i wyostrzyć smak twarogu. Oprócz tego, twaróg doskonale sprawdzi się jako dodatek do warzywnych i owocowych sałatek, które podać można w towarzystwie białego wina. Zresztą, tutaj wszystko zależy jedynie od naszej kulinarnej fantazji, a sam twaróg jest na tyle uniwersalnym produktem, że warto próbować z nim różnych smakowych kompozycji.
Nie można zapominać o tym, że dobry twaróg przyda się w momencie, kiedy zechcemy upiec sernik. Naleśniki bez twarogu też raczej tracą rację bytu. Oprócz tego, często staje się składnikiem ruskich pierogów i innych równie wyśmienitych dań.
Brak komentarzy