Pizza ze szpinakiem
Składniki
CIASTO
- drożdże świeże 25 g
- letnia woda 130 ml
- mąka orkiszowa lub pszenna 200 g
- sól 1 płaska łyzeczka
NADZIENIE
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozpuścić w wodzie, zmieszać z połową mąki, całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodać pozostałą część mąki oraz sól i wyrobić sprężyste ciasto. Natłuścić masłem formę do pizzy (średnica 28cm). Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe na około 30 minut, aż zwiększy dwukrotnie swą objętość. W tym czasie szpinak przebrać, oczyścić, umyć, dobrze odsączyć. olej rozgrzać w dużym garnku, poddusić na nim szpinak, potem gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Piec rozgrzać do temp 200stC. Szpinak dokładnie odsączyć i rozłożyć równomiernie na cieście, następnie rozprowadzić czosnek i oregano, a wszystko posolić. Ser pokroić w paski i położyć na pizzie. Całość piec przez 20 minut na średnim poziomie w piekarniku.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty