Poziomka ananasowa, skrzyżowanie dwóch bylin, dzieło człowieka, a nie samej Matki Natury. Innymi słowy – truskawka. Jako botaniczny wynalazek znana jest zaledwie od 200 lat. Obecnie, odmiany truskawek liczyć należy w tysiącach, a liczba ta nieustannie ulega powiększeniu. Poszczególne odmiany różnią się od siebie innymi wymaganiami, przeznaczeniem, smakiem, u nas zaś popularne stały się truskawki deserowe, takie jak np. dukat.
Truskawki są powszechnie znane i lubiane. Nierzadko goszczą w naszej kuchni, szczególnie jeśli ktoś dysponuje niewielkim skrawkiem ziemi własnego ogródka lub działki. Stały się jedną z najbardziej pożądanych słodkich przekąsek, które działają pobudzająco na kubeczki smakowe i zmysł powonienia. Nie można też zapomnieć o kuszącej, soczystej czerwieni. Truskawki doskonale sprawdzają się w roli powideł i dżemów, kiedyś bardzo popularne były truskawkowe konfitury, teraz zaś bardzo często sporządza się z nich kompoty lub galaretki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by małą porcyjkę truskawek zamrozić i dzięki temu cieszyć się ich smakiem podczas zimowego wieczoru. Jeszcze inny wykorzystują czerwone owoce do zrobienia wyśmienitej nalewki. Możliwości naprawdę jest wiele. Mają też spore znaczenie w przemyśle – jogurty, napoje, lody, czekoladę nawet, często znaleźć można z domieszką truskawkowego smaku.
Dodajmy też, że truskawki uważane są za dość intrygujący afrodyzjak. Ich kuszący kolor, smak i kształt w połączeniu z czekoladą i schłodzonym szampanem lub winem znacznie urozmaicą romantyczną kolację we dwoje.
Jednakże truskawki posiadają jeszcze inne walory. Małe owocki wypełnione są witaminami, z których warto wymienić C, A, B1 lub PP. Truskawkowa przekąska podaruje nam całkiem spore ilości błonnika, żelaza i magnezu oraz będzie doskonałą okazja do uzupełnienia niedoborów mikro- i makroelementów. Dodajmy, iż są szczególnie polecane dla osób, które chciałyby stracić kilka kilogramów, a odczuwają zbytni pociąg do słodyczy. Oczywiście w takim przypadki truskawki muszą obejść się bez wszystkich, chętnie stosowanych dodatków, takich jak cukier, bita śmietana, lody i czekolada.
Brak komentarzy