Calzone
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 350 gr
- suche drożdże 6 gr
- letnie mleko lub woda 3/4 szkl.
- sól 0,5 łyżeczki
- olej 2 łyżki
Nadzienie
Sposób przyrządzenia
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć pokroić w kostkę bądź w plastry. Salami pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, zrumienić, oprószyć granulowanym czosnkiem. Wrzucić pieczarki, osolić i oprószyć pieprzem, wymieszać, podsmażyć, po czym zdjąć z patelni, doprawić oregano.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, zrumienić na patelni (bez dodatku dodatkowego oleju), zdjąć, oprószyć solą.
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, olej i letnie mleko, wyrobić ciasto - w razie konieczności podsypać trochę mąką, jeśli ciasto będzie się jeszcze kleić. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Z jednej strony rozłożyć nadzienie: rozłożyć pomidorki, salami, pieczarki z cebulą, posypać serem żółtym - pozostawiając od brzegu 1 cm ciasta, żeby móc potem zlepić pieróg. Po czym nakryć drugą stroną ciasta, zlepić brzegi, formując pieroga.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajem i posypać ziołami. Piec 20 min.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty