• apette.pl
  • Pierożki z szynką i serem żółtym

Pierożki z szynką i serem żółtym

Ocena przepisu

Składniki

Ciasto

  • jajo 1 szt.
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1,5 szkl.
  • suche drożdże 4 gr
  • szczypta soli
  • letnie mleko 0,5 szkl.

Nadzienie

Ponadto

Sposób przyrządzenia

Do głębokiego talerzyka wbić jajo, wsypać cukier i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać mleko, roztrzepane jajo wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia na 20 min.
W między czasie szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Szynkę i ser żółty wymieszać.
Po tym czasie blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać szynką i serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 - 15 min do lekkiego napuszenia.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na ciepło.

Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 110 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 398
Data dodania: 2012-03-21

Zdjęcia

Pierożki z szynką i serem żółtym
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-03-21
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Pierożki z szynką i serem żółtym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.