Pierożki z szynką i serem żółtym
Składniki
Ciasto
- jajo 1 szt.
- cukier 1 łyżeczka
- mąka pszenna 1,5 szkl.
- suche drożdże 4 gr
- szczypta soli
- letnie mleko 0,5 szkl.
Nadzienie
Ponadto
Sposób przyrządzenia
Do głębokiego talerzyka wbić jajo, wsypać cukier i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać mleko, roztrzepane jajo wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia na 20 min.
W między czasie szynkę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Szynkę i ser żółty wymieszać.
Po tym czasie blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać szynką i serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 - 15 min do lekkiego napuszenia.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty