Składniki

Smalec

Smalec stanowił niegdyś bardzo popularny składnik diety, a i teraz wykorzystywany jest jako smarowidło do chleba. Przygotowuje się go ze słoniny, tłuszczu otokowego oraz sadła. Tutaj zaznaczyć trzeba, że wszelkie półprodukty potrzebne do jego wyrobu ...

Sok z cytryny

Niegdyś, drzewo cytrynowe było domeną krajów Azji południowej. Czas jednak nieubłaganie gna do przodu, z nim zaś pojęcie eksportu. Jako, iż owoce południowe cieszą się szerokim zainteresowaniem wśród konsumentów na całym świecie, w wielu krajach znal...

Sos sojowy

Sos sojowy stanowi dosyć istotny element kuchni azjatyckiej. Powstał w XVI wieku i od tamtej pory zdążył się już głęboko zakorzenić w tamtejszej kulturze i kulinariach. Z czasem sos zdobył uznanie również wśród europejskich szefów kuchni, a jego rece...

Sól

Na początku był chaos. Potem powstał cały świat, a po świecie tym zaczął błąkać się człowiek. A człowiek to istota wybredna i surowego mięsa, prócz sushi i tatara nie zwykł przyjmować. Ażeby pożywienie stało się bardziej jadalne, człowiek wynalazł og...

Szczypiorek

Lubię wspomnieniami wracać do szczęśliwych i beztroskich dni mojego dzieciństwa. Do dni kiedy jedynym zmartwieniem było – jak zdążyć z podwórka na ulubioną bajkę, a radość można było odnaleźć chociażby w kolorowym kamyku. Poza tym, wtedy żyła jeszcze...

Szpinak

Szpinak poznano już w czasach starożytnej Persji. Inne nacje mogły włączyć go do swojej diety dzięki arabskim handlarzom. Najbardziej znanym gatunkiem tego przedstawiciela roślin komosowatych jest szpinak warzywny. Szpinak posiada charakterystyczn...

Szynka

Szynka jest wyrobem garmażeryjnym, który dosyć często przewija się na naszych kuchennych stołach. W sklepach możemy zazwyczaj znaleźć dwa rodzaje tego składnika – z kością lub bez. Sama szynka posiada czerwone, bądź jasnoróżowe zabarwienie, a warstwa...

Śliwki

Śliwki traktowane są jako słodka przekąska, jednakże nie zapominajmy, że ten kulinarny składnik skrywa całkiem spory potencjał, który warto odkryć. Jej skład oraz właściwości mogą mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, wspomagając dodatkowo cały o...

Śmietana

Śmietana jest jednym z tych składników, które na stałe znalazły miejsce w naszych kuchniach. Dla wielu jest wręcz niezbędnym elementem wyposażenia domowej lodówki. Skoro wydaje się tak istotna, nic nie stoi na przeszkodzie, by przyjrzeć się jej nieco...

Tłuszcz

W kuchni z całą pewnością spotkamy całą masę jadalnych tłuszczów, które wspierają nas w codziennych, kulinarnych zmaganiach. Wielu stara się ich unikać, z obawy o nadmierne ilości spożywanych kalorii, niemniej tłuszcze powinny znaleźć swoje miejsce w...

Truskawki

Poziomka ananasowa, skrzyżowanie dwóch bylin, dzieło człowieka, a nie samej Matki Natury. Innymi słowy – truskawka. Jako botaniczny wynalazek znana jest zaledwie od 200 lat. Obecnie, odmiany truskawek liczyć należy w tysiącach, a liczba ta nieustanni...

Twaróg

Twaróg jest składnikiem powszechnie stosowanym w zakresie naszej kuchni. Jeśli ktoś szuka pełnowartościowego i do tego lekkostrawnego zwierzęcego białka, biały ser jest słusznym wyborem. Twaróg charakteryzuje się dosyć sporą ilością białka, a oprócz ...

Tymianek

Tymianek uznać można za niezwykły. Jego nazwa od czasów starożytnych wiązana była z siłą i odwagą. Jaką rolę pełni dzisiaj? Czy nadal zasługuje na miano ważnego składnika? Zobaczmy. Tymianek pospolity zakwalifikowano do rodziny jasnowatych, a sama...

Wiórki kokosowe

Kokos, jak wiemy jest owocem palmy kokosowej. Ojczyzną tego charakterystycznego drzewa jest południowo-wschodnia Azja, a także tereny północno-zachodniej Ameryki Południowej. Roślina jest niezwykła i często chwalone są jej różnorodne zastosowania. Na...

Włoszczyzna

W naszych kuchniach najprawdopodobniej nigdy nie zagościłaby włoszczyzna, gdyby nie działania królowej Bony. To jej zawdzięczamy fakt, że jedna z popularniejszych przypraw wzbogaca teraz nasze potrawy. Włoszczyzna na stałe weszła do polskiego menu, a...

«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna | »»

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.