Majonez. W obecnych czasach jest jednym z najbardziej popularnych sosów, jakie w kuchennych pieleszach dodajemy do przygotowywanych potraw. Jakie były jego początki? Kto mianować się może wynalazcą majonezu? Ta kwestia nadal pozostaje sprzeczna, a li...
Zacznijmy od tego, że makaron uważany był powszechnie jako żywność dla biedoty i ubóstwa. Na tą nienajlepszą opinię wpływał fakt, że składniki do przyrządzenia makaronu były tanie i ogólnie dostępne. Jedyne, w co trzeba się było zaopatrzyć to mąka, s...
Maliny kojarzą się z czerwonymi zlepionymi kuleczkami, które cieszą nas słodkością każdego lata. Tymczasem te niewinne owoce kryją w sobie spory potencjał, o czym za chwilę wszyscy zdążymy się przekonać. Zacznijmy od tego, że maliny potrzebują do ...
Marchew. Czy to warzywo , tak przecież pospolite w naszej kuchni, może kryć w sobie jakąkolwiek niezwykłość? Czy zasługuje na tytuł zwyczajnego składnika codziennej diety, który poza ciekawym smakiem nie ma niczego więcej do zaoferowania? Opis march...
Margaryna jawi się jako jeden z najpopularniejszych składników, jaki znaleźć możemy w pieleszach naszej kuchni. Posłuży nam nie tylko do codziennego smarowania kanapek, ale także dobrze sprawdzi się w pieczeniu czy smażeniu. Jak powstaje kostka marg...
Jeszcze wcale niedawno, kulinarny świat podzielony był na dwie opcje. Jeden obóz miał na tarczach masło, drugi zaś nosił na sztandarach wizerunek margaryny. To chyba druga taka gastronomiczna wojenka, którą porównać można jedynie do konfliktu posiłkó...
Nie ulega wątpliwości, iż mąka urosła do rangi najważniejszego składnika, bez którego nasza kuchnia nie mogłaby się obejść. I nie chodzi tu przecież jedynie o chleb, bułki i rogaliki, które każdego niemal dnia znaleźć można na naszych stołach. Kluski...
Jak dziś wyglądałby kulinarny świat, gdyby nie mąka pszenna? Nie mówiąc o wypiekaniu chleba, często używana jest przecież do wszelkich wyrobów ciastkarskich i cukierniczych. Mąka okazuje się być pomocna do zagęszczenia zup, a także sprawdza się jako ...
Mąka ziemniaczana jest podstawą szeroko pojętej gastronomii. Obecnie wykorzystuje się ją w wielu dziedzinach, tak więc znaczenie tego składnika zdążyło urosnąć do niebagatelnych rozmiarów. Zacznijmy od zastosowania w zakresie własnej kuchni, gdzie mą...
Mięso mielone jest składnikiem, po który bardzo często sięgamy, komponując codzienne menu. Oczywiście najbardziej popularnym daniem, wykorzystującym dobrodziejstwa mielonego mięsa, są kotlety, jednakże na tym lista receptur się nie kończy. Meksykanie...
W naszym kraju, wieprzowina jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa, jakie zjadamy z chęcią, z pietyzmem przyrządzając ją w naszych kuchniach. Spożywanie mięsa wieprzowego, jest zakorzenione w naszej naturze, jest kultywowaniem wielopokoleniowej ...
Wegetarianie, czy weganie nawet, rezygnują z jedzenia mięsa, uznając je za mniej zdrowe. Nie zamierzam w tej chwili dyskutować nad tym co jest bardziej odżywcze, schabowy, czy kalarepa byłbym bardziej skłonny opisać kilka zalet wynikających z jedzeni...
Migdały znane są od dawien dawna, a ich uprawa rozpoczęła się na ziemiach chińskich i mongolskich krain. Dzięki podróżnym kupcom, składnik ten ujrzeć mogli kucharze Europy, niedługo potem zaś migdały trafiły na stoły Ameryki. Warto wspomnieć, że to w...
Miód doceniano od zawsze. Dzięki słodkiemu smakowi, a także ciekawym konserwującym i leczniczym właściwościom, od tysięcy lat wzbudza szerokie, kulinarne zainteresowanie. Choć dzisiaj, jego rola zmalała nieco na przestrzeni wieków, niegdyś był on pod...
Od dziecka powtarzano nam, że picie mleka jest zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem na wielu forach, dochodzi do licznych dyskusji, między zwolennikami białego płynu, a jego zagorzałymi przeciwnikami. My jednak podej...
«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna | »»