Musztarda jawi się jako jeden z najbardziej istotnych składników, które spotkać można w naszej kuchni. Od lat towarzyszy nam w walce o nienaganny smak potraw, służąc swym wyrazistym smakiem. Narodziny musztardy miały miejsce w starożytnym Rzymie, od ...
Natka pietruszki nie wyróżnia się niczym specjalnym. Uznawana jest raczej za dosyć pospolity ozdobnik, jaki znajduje się na naszych talerzach i półmiskach. Mimo wszystko, ta sama pietruszka skrywa w sobie całkiem pokaźny potencjał i gastronomiczny ta...
Ocet jest dość istotnym składnikiem ,jaki często towarzyszy nam w kulinarnych podbojach. Oczywiście nie jest on w żaden sposób wynalazkiem naszych czasów, a dobrodziejstwa octu doceniane były już w czasach starożytnych Greków i Rzymian. Ocet nie bezp...
Preludium do powstania octu stanowi płyn zawierający alkohol. Ten z kolei ulec musi kwaśnieniu, jednakże nieumiejętne przeprowadzenie całego procesu doprowadzi to tego, że przygotowany ocet stanie się zbyt gorzki. Najbardziej popularną bazą tego skła...
Ogórki posiadają niemal zerowe wartości odżywcze, jednakże ta kwestia nie przeszkodziła im w całkowitym zdominowaniu naszego kulinarnego życia. Warzywo od wieków cieszy się rosnącą popularnością, zyskując przy tym status niezbędnego składnika codzien...
Pierwsze wzmianki o kiszeniu ogórków pojawiały się już w czasach starożytnych Rzymian. To właśnie oni były twórcami pierwszych receptur i technik kiszenia w beczkach. W Polsce kiszony ogórek poznaliśmy około 400 lat temu, a do tej pory stał się jedny...
Ogórki konserwowe niespecjalnie wyróżniają się pośród wszystkich składników, wykorzystywanych w pieleszach naszej kuchni, mimo to zawsze stanowią miłe urozmaicenie codziennego menu. Sklepowe półki nieraz wręcz uginają się od słoików, w których zamkni...
Olej bez wątpienia jest jednym z kuchennych niezbędników. Wszak wykorzystuje się go niemal na każdym kroku w naszej gastronomicznej działalności. Nie podejdziemy przecież do patelni, bez odpowiedniej dawki oleju. Oprócz smażenia wykorzystujemy go też...
Oliwa z oliwek, „złoty płyn”, który lata swojej świetności posiadał na przestrzeni czasów starożytnej Grecji. Wtedy to, oliwa nie tylko uznawana była za jeden z najlepszych medykamentów. Według wierzeń greckiego ludu, posiadała bowiem silne właściwoś...
Lebiodkę pospolitą spotkać można głównie na terenie Azji i Europy. W Polsce stała się dosyć popularną rośliną, która ceniona jest za swoje kulinarne i lecznicze właściwości. Przedstawicielka rodziny jasnowatych znana jest szerzej jako oregano. Ore...
Włoskie orzechy należą do tych mniej docenionych składników, jakie używamy w naszej kuchni. Jest to oczywistym błędem, albowiem w małej skorupce zamknięta jest ogromna moc witamin i substancji, które mają niebagatelne znaczenie na stan i kondycję nas...
Mówią, że do niektórych smaków trzeba dojrzeć. Cóż, skłonny byłbym zgodzić się z tym stwierdzeniem. W dzieciństwie na przykład zarzekałem się stanowczo iż nie lubię i nigdy więcej nie włożę do ust ani grama papryki. Czasy się zmieniają, człowiek dojr...
Papryka czerwona musiała przejść całkiem długą podróż, zanim została ostatecznie odkryta i doceniona. Według historycznych źródeł i publikacji, za ojczyznę tego pospolitego dziś warzywa, uznawać należy Kolumbię. To właśnie z tego miejsca, papryka zac...
Jeśli zawierzyć starszym podaniom, moglibyśmy nie poznać nigdy pieczarki, gdyby nie odkrywcze zapędy niejakiego Marchatna, francuskiego botanika, który jako pierwszy miał zakosztować tego, popularnego dziś, grzyba. Obecnie, pieczarki są wszędzie, kró...
Naprawdę lubię kuchnię mojej najdroższej małżonki. Zupy, gulasze, bigosy mile łechcą wybredne podniebienie i napełniają radosny żołądek. Tutaj jednak pragnę zaznaczyć, iż w każdej z przygotowanych przez nią potraw natknąć się można na pułapkę. Drażni...
«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna | »»