Bułki nadziewane szynką i serem
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże z cukrem w odrobinie ciepłego mleka i wymieszać z niewielka ilością mąki. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 min. Jak drożdże wyrosną to dodać masło, jajka, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto, uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na powierzchni rozłożyć równomiernie szynkę i starty ser, zostawiając wolny brzeg 2 cm. Placek zwinąć w rulonik i pociąć nożem na równe kawałki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać bułki blisko siebie na kształt rozety, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem z odrobinką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni. Piec około 30 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty