Uprawa brzoskwiń kultywowana była w Chinach, na długo przed rozpoczęciem naszej ery. Po jakimś czasie brzoskwiniowe drzewa poznano również w Azji Mniejszej i Rzymie. W naszym nadwiślańskim kraju uprawa tego owocu sięga VIII wieku naszej ery.
Hodowla drzew brzoskwini może okazać się nieco kłopotliwa, ze względu na potrzebę zapewnienia odpowiednich warunków, takich jak ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsca. Oprócz tego drzewa posiadają mały stopień mrozoodporności, istnieje więc niebezpieczeństwo przemarzania zimą, bądź wczesną wiosną. Do tego dochodzi szczególna dbałość o odpowiednie przycinanie gałęzi.
Brzoskwinie należą do grupy smacznych i słodkich, soczystych owoców, jednakże nie tylko dlatego powinniśmy po nie sięgać. W pomarańczowych kulach znajdziemy spore pokłady beta-karotenu. Oprócz tego jest w nich dużo błonnika, który jest szczególnie cenny dla osób dbających o figurę. W składzie brzoskwiń są takie witaminy jak PP, C, oraz witaminy z grupy B. Mimo wszystko za największy dar tych owoców uważa się wapń, magnez i żelazo.
Owoce znane są ze swego pozytywnego oddziaływania na organizm. Tak więc powinny się nimi zainteresować osoby chore na anemię oraz wegetarianie. Są szczególnie wskazane dla kobiet w ciąży. Wspomagają trawienia i posiadają właściwości moczopędne. Brzoskwinie są pożądane ze względu na swoje oczyszczające zdolności – pomagają pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii oraz zalegających w organizmie toksyn. Z tego też względu polecane są dla osób chorych na nerki czy reumatyzm. Warto dodać, że same w sobie nie posiadają sodu i tłuszczów, są więc idealnym rozwiązaniem dla ludzi cierpiących na zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Brzoskwinie zjadane są najczęściej na surowo. Często pojawiają się też jako apetyczny składnik owocowych sałatek. W sklepach bez trudu znaleźć można dżemy, soki, galaretki i likiery sporządzone na bazie tych właśnie owoców. Oprócz tego idealnie sprawdzają się jako dopełnienie ciast i słodkich tortów i innych smakowitych deserów.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/calliope/
Brak komentarzy
!groszek