Tort Barbie
Składniki
biszkopt
masa
dodatkowo
- brzoskwinie 1 puszka
- dżem śliwkowy 1/2 słoika
- barwniki spożywcze
Sposób przyrządzenia
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy składniki łyżką. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.
W identyczny sposób pieczemy drugi biszkopt, tylko ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę. Po upieczeniu również przekrawamy na pół.
Masa: mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie plastry.
Następnie część biszkoptu z tortownicy smarujemy cienką warstwą dżemu, na to smarujemy cienką warstwą śmietany. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu z tortownicy, wykładamy plasterki brzoskwiń,smarujemy znowu masą śmietanową. Następnie kładziemy biszkopt z formy na babkę (dolną część), wykładamy brzoskwinie, smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu (z dziurą po kominie od formy). Resztę bitej śmietany dzielimy na pół lub więcej częśći ( w zależności od sposobu dekoracji) i zabarwiamy barwnikami spożywczymi wg uznania.
Z lalki Barbie wyjmujemy nogi, tułów lalki owijamy folią spożywczą, lalkę wkładamy w biszkopt z dziurą po kominie od formy na babkę. Dekorujemy rękawem cukierniczym wg uznania i gustu.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty