Sałatka na chrupiącym placku
Składniki
składniki na placek ziemniaczany
nadzienie
- nektarynka 1 szt
- jabłko 1 szt
- sałata masłowa kilka liści
sos
- jogurt naturalny 4 łyżki czubate
- twarożek chudy 2 łyżki
- cukier waniliowy do smaku 2 łyżeczki płaskie
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków (jeśli jest zbyt dużo soku proszę zebrać, aby masa nie była zbyt płynna). Wbić jajko dodać mąki, sól i dokładnie masę wyrobić. Usmażyć kilka małych chrupiących i złocistych placków. Owoce dokładnie umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Pokroić na plasterki. Sałatę opłukać. Składniki na sos zmiksować. Na pierwszy placek położyć liść sałaty potem kilka plasterków owoców, polać trochę sosu znowu placek ziemniaczany i liść sałaty. Potem owoce i polać sosem. Wskazane, aby placki były lekko ciepłe.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty