Schab nadziewany
Składniki
- schab 1,2 kg
- morele 15 dag
- masło 10 dag
- sól czosnkowa
- płatki migdałów 3 łyżki
- konfitura morelowa 2 łyżki
- morele 1 puszka
- papryka pół łyżeczki
- kminek 1 łyżeczka
- rozmaryn 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Schab zanurzyć na 3 minuty we wrzątku, wyjąć i naciąć kieszeń. Schab napełniać na przemian suszonymi morelami i kawałkami masła. Otwór spiąć wykałaczkami. Mięso oprószyć solą , kminkiem, papryką. Umieścić w formie i piec 90 minut podlewając wodą. Konfiturę podgrzać doprawić kminkiem i papryką . Posmarować mięso , posypać migdałami i jeszcze wstawić do piekarnika na 15 minut. Zmiksować morele , przecedzić wywar z pieczonego mięsa. Wymieszać zmiksowane morele z wywarem doprawić do smaku . Podawać na półmisku.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty