Ryż z wątróbką
Składniki
- ryż długoziarnisty 30 g
- woda 190 ml
- sól
- wątróbka wołowa 120 g
- cebula posiekana 2 łyżeczki
- grzybki marynowane 2 łyżki
- pomidory z puszki 2 łyżki
- świeżo zmielony biały pieprz
- natka pietruszki 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Ryż zagotować w lekko osolonej wodzie. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 12-15 minut pod przykryciem. Wątróbkę umyć, bardzo dokładnie osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć na teflonową patelnię, mocno podsmażyć, mieszając. Do wątróbki dodać cebulę, grzyby i kawałki pomidora. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do potrawki przełożyć ryż, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.