Zapiekanka z kapustą
Składniki
- ziemniaki 8 szt
- dymka 3 szt
- papryka zielona 1 szt
- papryka czerwona 1 szt
- kwaszona kapusta 20 dag
- masło 1 łyżka
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- bulion warzywny 1 szklanka
- kwaśna śmietana 1 szklanka
- starty żółty ser 10 dag
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki umyte ugotować w mundurkach w posolonym wrzątku 25 minut. Dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki rozciąć, usunąć pestki. Strąki pokroić w paski. Kapustę dokładnie odcisnąć i poszatkować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kapustę i paprykę, dołożyć dymki i listek laurowy, wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem 10 minut. Ziemniaki odcedzić, obrać, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na ziemniakach rozłożyć uduszone na maśle warzywa. Polać je śmietaną i posypać serem, zapiec 25 minut w temperaturze 200 st.C.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty