Baba z orzechami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i 2 łyżki cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie do zaczynu dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną margarynę, jajka oraz resztę cukru. Zagniatamy gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy ponownie na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mielone orzechy, dokładnie mieszamy. Następnie z obu części ciasta formujemy dwa wałki, skręcamy je tworząc warkocz. Przekładamy do formy na babkę z kominkiem. Pieczemy 50 minut w temp. 180*c. Upieczone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty