Bułki lub chlebki do kebabów
Składniki
dodatkowo
- sezam do posypania 2 łyżki
- białko do posmarowania 1 szt
Sposób przyrządzenia
Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i odstawić na ok. 10-15 minut. Mąkę wymieszać z solą, miękkim masłem, rozmąconym jajkiem i rozczynem. Zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, okryć ściereczką i odstawić na ok. Pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na cztery równe części (jeśli chcemy zrobić bułki). Uformować bułki i mocno je spłaszczyć. Posmarować lekko ubitym białkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli mają być to chlebki, to ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt kwadrata. Posmarować białkiem i posypać sezamem. Jak wyrosną piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut.