Krewetki marynowane w soku z grejpfruta
Składniki
- krewetki surowe 2 kg
- olej sezamowy 2 łyżeczki
- oliwa z oliwy 1/2 filiżanki
- sok z grejpfruta 1/2 filiżanki
- mięta posiekana 1/4 filiżanki
- cebula pokrojona w plasterki 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- olej 2 łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- papryczki chili suszone 2 łyżeczki
- kolendra posiekane liście 1/4 filiżanki
Sposób przyrządzenia
Opraw krewetki, pozostawiając nietknięte ogony. W dużym płaskim naczyniu zmieszaj oliwę, olej sezamowy, sok z grejpfruta, miętę, cebulę i czosnek, dodaj krewetki i pozostaw na kilka godzin, aby się zamarynowały. Przed podaniem rozgrzej olej w rondlu, dodaj krewetki, zachowując marynatę. Gotuj krewetki, aż nabiorą różowego koloru. Dodaj kurkumę, chili i gotuj przez minutę. Przecedź marynatę, dodaj ja do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i dorzuć kolendrę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty