Tort urodzinowy

Ocena przepisu

Składniki

biszkopt jasny

biszkopt ciemny

krem

nasączenie

  • woda 2 szklanki
  • esencja rumowa 2 krople
  • kwasek cytrynowy 0,5 łyżeczki

ozdoby

  • bita smietana
  • perełki cukrowe 10 sztuk

Sposób przyrządzenia

Biszkopty:
oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut tak samo zrobić biszkopt ciemny dodając kakao z mąką i proszkiem. Po upieczeniu biszkopty ostudzić. Obkroić boki biszkoptu.

Krem:
margaryna powinna być w pokojowej temperaturze aby dobrze ją zmiksować. Wiórki kokosowe zmielić. 2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wsypać zmielone wiórki kokosowe i ciągle mieszać. Wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Margarynę dokładnie utrzeć (zmiksować z cukrem pudrem)dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.

Nasączenie:
wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić. Nasączyć biszkopty. Posmarować dżemem i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką.

Tak samo postępować z kolejnymi warstwami. Na koniec dokładnie obłożyć kremem cały tort i dowolnie udekorować. Ja ze śnieżki zrobiłam dekoracje i napis. Po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 15
Wyświetlenia: 606
Data dodania: 2011-08-14

Zdjęcia

Tort urodzinowy
Marta1986#

Dodane przez:

Marta1986

2011-08-14
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Tort urodzinowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.