Barszcz ukraiński-prosty i szybki

Ocena przepisu

Opis

Barszcz ukraiński-jest to szybka i pożywna zupa.W innej wersji i z uszkami jest podawany na Wigilię.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut. Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny). Jak, kto nie ma ze słoika, to musi wcześniej ugotować 4 buraki i zetrzeć je na tarce i wtedy dodać. 200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku. (wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła). Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. Gotować, aż zakipi. Do barszczu dać 400 lub 240 gramową puszkę odsączonej, białej fasoli, by było szybciej. Barszcz czerwony, bez warzyw spożywamy, np. Z krokietem, pasztecikami.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 3405
Data dodania: 2010-02-06

Zdjęcia

Barszcz ukraiński-prosty i szybki
gosiakaminska#

Dodane przez:

gosiakaminska

2010-03-02
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: Barszcz ukraiński-prosty i szybki

2010-02-18 20:40:56

Tak, bo albo prawdziwe imię, albo pseudonim-1 z 2.

2010-02-17 17:16:35

Oj to takie istotne?

2010-02-15 19:01:23

Monika 4, tak na marginesie, mam pseudonim "gusia 1000" i to nie Gosia, jak piszesz, bo na imię mam całkiem inaczej.

2010-02-15 19:00:01

Monika 4, ja dodałam teraz do każdego przepisu zdjęcie, tylko nie przeszły wszystkie przez moderacje, a w niektórych wypadkach nie mogą być wstawione, bo już kopia jest w ich serwisie. (tak mam podpisane, przy nie których zdjęciach, w zakładce "moje zdjęcia".)

2010-02-14 12:08:23

Gosiu to dodaje te swoje zdjęcie bo znowu napiszesz,że nabijam sobie punkty jak ja je dodam.

2010-02-08 16:19:53

Dzięki Ci za pochwałę przepisu.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.