Gołąbki z grzybami i kaszą
Składniki
- kapusta biała 1 główka
- mielone mięso 1/2 kg
- grzyby suszone 1 garść
- kasza gryczana 1 woreczek
- bulion grzybowy 1 kostka
- vegeta 1 szczypta
- jajka 1 szt
- cebula 1 szt
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Kapustę sparzyć, zdjąć liście. Grzyby umyć, moczyć w wodzie, gotować do miękkości. Odcedzić i drobno pokroić. Kaszę gryczaną ugotować, osączyć. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju. Do mielonego mięsa dodać grzyby, kaszę i cebulę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić i nałożyć na liście kapusty. Gołąbki zwinąć i obsmażyć z obu stron na gorącym oleju. Podsmażone ułożyć w garnku, podlać wodą, dodać kostkę bulionu grzybowego, trochę Vegety, sól i pieprz. Dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty