Krewetki duszone na maśle czosnkowym z natką pietruszki
Składniki
Sposób przyrządzenia
Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.
Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły. Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. Dodawać resztę masła i czosnku.
Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę. Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty