Kurczak duszony z warzywami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozgrzać trochę oleju na patelni, obsmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na pozostałym oleju (z kurczaka)podsmażyć cebulę, oprószyć czosnkiem granulowanym. Następnie dodać paprykę i pomidory, poddusić całość.
W większym garnku ułożyć kawałki kurczaka, zalać 250 ml rosołu, przykryć przykrywką i dusić na średnim ogniu 20 - 30 min. Po tym czasie przełożyć do kurczaka warzywa, doprawić do smaku papryką słodką, pieprzem i solą, w razie konieczności podlać rosołem, poddusić 20 min, po czym zdjąć.
Doskonale smakuje z ryżem.
Smacznego!
*Do tego dania można dodać dowolne porcje kurczaka, mogą to być także skrzydełka lub udka (w zależności od upodobania)
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty