Wafle z masą z mleka w proszku
Opis
Przekąska słodka do kawy, czy herbaty i nie tylko od święta.
Składniki
- margaryna "Kasia" 250 gram
- cukier kryształ 1 i 1/2 szklanki
- woda 1/2 szklanki
- kakao ciemne 2 łyżki
- mleko odtłuszczone i granulowane 250 gram
- wafel suchy kwadratowy lub okrągły 1 sztuka
Sposób przyrządzenia
Rozpuścić 1 kostkę margaryny z 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 szklanki wody i 2 łyżki kakao ciemnego w garnku na wolnym ogniu (nie gotować). Po zestawieniu z palnika, wsypać do tego szybko całą 1 paczkę mleka odtłuszczonego i granulowanego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Chwilę poczekać, by masa trochę ostygła i smarować 1 wafla okrągłego lub kwadratowego. (spodnia i ostatnia część ma być nie pokryta masą). Gdy skończymy smarowanie wafla, na wierzch stawiamy coś ciężkiego, by się dobrze złączyły i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia-30 minut, by potem lepiej się kroiło wafel. Po wyciągnięciu wafla z lodówki kroimy go w romby.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty