Małże na ostro
Składniki
- małże, oczyszczone i dobrze wypłukane 2 kg
- masło 20 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- cebula,drobno posiekana 1 szt duża
- czosnek zmiażdżony 4 ząbki
- sok z 1/2 cytryny
- wino białe wytrawne 200 ml
- pomidory pokrojone z puszki 4 łyżki
- pietruszka zielona drobno posiekana 1 łyżka
- chili w płatkach suszone 1,5 łyżeczki
- czarny pieprz
do przybrania
Sposób przyrządzenia
Rozgrzać masło i olej w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać cebulę i dusić na średnim ogniu 5 minut, dopóki nie zmięknie. Dodać czosnek i gotować jeszcze minutę. Dolać wino i sok z cytryny. Gotować 2 minuty, aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień, dorzucić pomidory, pietruszkę i chili w płatkach. Gotować 5-8 minut, dopóki objętość nie zmniejszy się o 1/3. Włożyć małże, przykryć garnek i gotować na dużym ogniu 5 minut, wstrząsając od czasu do czasu, aż muszle się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzucić. Doprawić pieprzem i podawać od razu, posypując reszta pietruszki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty