Małże na ostro

Ocena przepisu

Składniki

  • małże, oczyszczone i dobrze wypłukane 2 kg
  • masło 20 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • cebula,drobno posiekana 1 szt duża
  • czosnek zmiażdżony 4 ząbki
  • sok z 1/2 cytryny
  • wino białe wytrawne 200 ml
  • pomidory pokrojone z puszki 4 łyżki
  • pietruszka zielona drobno posiekana 1 łyżka
  • chili w płatkach suszone 1,5 łyżeczki
  • czarny pieprz

do przybrania

Sposób przyrządzenia

Rozgrzać masło i olej w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać cebulę i dusić na średnim ogniu 5 minut, dopóki nie zmięknie. Dodać czosnek i gotować jeszcze minutę. Dolać wino i sok z cytryny. Gotować 2 minuty, aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień, dorzucić pomidory, pietruszkę i chili w płatkach. Gotować 5-8 minut, dopóki objętość nie zmniejszy się o 1/3. Włożyć małże, przykryć garnek i gotować na dużym ogniu 5 minut, wstrząsając od czasu do czasu, aż muszle się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzucić. Doprawić pieprzem i podawać od razu, posypując reszta pietruszki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 2359
Data dodania: 2010-03-28

Zdjęcia

Małże na ostro
monika4#

Dodane przez:

monika4

2010-03-29
Małże na ostro
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Małże na ostro

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.