Mieszki Św. Mikołaja
Składniki
- rodzynki 1 łyżka
- rum 2 2 łyżeczki
- drożdże 21 g
- cukier 50 g
- mleko 125 ml
- sól 1 szczypta
- masło 50 g
- mąka 25 dag
- migdały siekane 1 łyżeczka
- skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżeczka
- dżem pomarańczowy 2 łyżki
- aromat waniliowy 5 kropli
- anyż 1 szczypta
- kardamon 1 szczypta
- cynamon 1 szczypta
- jabłka kwaśne 6 szt.
- śmietana 250 ml
- lody waniliowe 5 kulek
- przyprawa do pierników 1/2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia
Rodzynki namoczyć na noc w pięciu łyżkach gorącej wody wymieszanej z łyżeczką rumu. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić na 10 minut. Dodać mąkę, masło i sól. Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Rodzynki wymieszać z migdałami, skórką, dżemem, aromatem i przyprawami. Jabłka obrać, wykroić gniazda, napełnić nadzieniem z rodzynek. Ciasto rozwałkować, pokroić na sześć kwadratów. Na każdym ułożyć jabłko, rogi ciasta zawinąć do góry i skleić końce. Piec na blasze 20 minut. Śmietanę wymieszać z lodami, przyprawami i łyżeczką rumu. Podawać z jabłkami w mieszkach, posypać cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty