Potrawka z piersi kurczaka
Składniki
- pierś kurczaka podwójna 1 szt.
- kukurydza w puszce 1 puszka mała
- ogórki korniszony 7 szt,
- ogórki korniszony chilli 2 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- marchew 1 szt.
- starkowana pietruszka 1 łyżka
- por 2 plastry
- liść laurowy i ziele angielskie
- kucharek lub sól
- mąka 1 łyżka
- śmietana 2 łyżki
- pieprz
- vegeta w płynie
- koperek
- olej
Sposób przyrządzenia
Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć kawałki kurczaka. W między czasie wstawić wodę w garnku do gotowania (3 szkl.). Wrzucić kolejno ziele angielskie, liść laurowy, płaską łyżkę kucharku, szczyptę pieprzu. Marchew obrać, pokroić w talarki wrzucić do garnka wraz z pietruszką i porem, podgotować. Następnie wrzucić podsmażone kawałki kurczaka, dusić 15 - 20 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, zrumienić. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucić do garnka, dusić.
Wszystkie korniszony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju. Kukurydzę odcedzić, wrzucić do korniszonów na patelnię. Smażyć ok. 10 min.
Następnie ugotowany bulion wraz z zawartością przelać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, poddusić. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Wlać kilka łyżek bulionu z patelni, w celu zachartowania. Następnie połączyć zawiesinę wraz z sosem mięsno - warzywnym ciągle mieszając. Sos ma lekko zgęstnieć - w razie konieczności dolać trochę wody. Poddusić, doprawić do smaku wegetą w płynie. Pod koniec posypać koperkiem. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty