Rolady śląskie
Opis
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Mięso :
mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "stołową", "sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz). Farsz :
farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. Zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. Pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa. Zwijanie rolad:
zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
Pieczenie rolad:
w brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. Margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
Sos:
sos robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. Jarzynką i przyprawą w płynie "maggi". Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty