Rolady śląskie

Ocena przepisu

Opis

Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mięso :
mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "stołową", "sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz). Farsz :
farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. Zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. Pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa. Zwijanie rolad:
zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
Pieczenie rolad:
w brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. Margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
Sos:
sos robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. Jarzynką i przyprawą w płynie "maggi". Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 1083
Data dodania: 2010-02-08

Zdjęcia

Rolady śląskie
alaaa#

Dodane przez:

alaaa

2010-03-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Rolady śląskie

2010-02-21 01:16:10

No tak monika 4.

2010-02-19 19:29:45

Zobacz jakie woły robi tulipan, lipa

2010-02-18 20:49:12

Tulipan robisz błędy, jak można pisać " uwielbiam go, rolady śląskie". Makabra.
Do której klasy jakiej szkoły chodzisz ?

2010-02-18 10:54:27

Uwielbiam go rolady śląskie. Pycha

2010-02-17 17:09:23

Pomidorowy do wszystkiego pasuje!!!

2010-02-16 22:15:32

Ja też lubię sos pomidorowy, ale do gołąbków.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.