Ryż z jabłkami i z cynamonem

Ocena przepisu

Opis

Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut. Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku. Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków. Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż. Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni c. Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem. Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. Z wiśniowym.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 6196
Data dodania: 2010-02-09

Zdjęcia

Ryż z jabłkami i z cynamonem
gusia1000#

Dodane przez:

gusia1000

2010-02-11
Ryż z jabłkami i z cynamonem + dżem wiśniowy.
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (10)

Komentarze

Do przepisu na: Ryż z jabłkami i z cynamonem

2010-02-18 00:11:33

Dzięki za pochwałę dania mojego.

2010-02-17 20:45:33

Dzięki.

2010-02-17 17:06:05

Tulipan xserujesz znowu.

2010-02-17 00:06:34

Mniam mniam

2010-02-16 22:21:37

dzięki.

2010-02-16 11:30:31

Do usług, lubię co dobre chwalić.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.