Wigilijne uszka z grzybami
Składniki
- mąka 50 dag
- sól 0,5 łyżeczki
- olej 1-2 łyżeczki
- ciepła woda 1- 1,5 szklanki
- suszone grzyby 1 litr
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cebula 1 sztuka
- olej 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Suszone grzybki przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowane grzybki( powinny być miękkie) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę siekamy drobniutko, podsmażamy ją na oleju, dodajemy zmielone grzybki i smażymy.
Z mąki, soli, oleju i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, kroimy w niewielkie kwadraty, na kwadraty nakładamy niewielką ilość farszu. Kwadraty składamy na pół i zlepiamy na kształt trójkąta. Rogi trójkąta( te przy najdłuższym boku) zlepiamy ze sobą formując uszka. Uszka gotujemy w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną.
Tak przygotowane uszka możemy zamrozić.