Wiosenne kanapeczki
Składniki
- chleb razowy 1 sztuka
- kiełbasa wieprzowa w plastrach 1 opakowanie
- mortadela 1 sztuka
- pomidor 4 sztuki
- ser żółty 30 dag
- rzodkiewka czerwona 1 pęczek
- pieprz czarny do posypania
- ogórek świeży mały 1 sztuka
- szczypiorek 1 pęczek
- sałata świeża 1 główka
- pieczarki świeże 5 sztuk
Sposób przyrządzenia
Chleb pokroić na kromki i każdą poprzekrajać na pół. Sałatę rozlistkować. Szczypiorek opłukać i posiekać. Od rzodkiewki oddzielić zieloną część, rzodkiewki umyć i pokroić na talarki. Ogórka umyć (nie obierać) i pokroić w talarki. Pomidorki opłukać i pokroić w talarki. Pieczarki opłukać i pokroić na cienkie plasterki. Mortadelę pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce na oczkach jak do surówki. Na każdą połówkę chleba kłaść listek sałaty i na zmianę - na jednych najpierw kiełbasę wieprzową a na to mortadelę a na innych odwrotnie. Na to plasterki pieczarek, później pomidora, ogórka, rzodkiewki, szczypiorek. Poprószyć pieprzem i z wierzchu posypać startym serem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty