Domowy chleb

Ocena przepisu

Składniki

  • zakwas 500 g
  • mąka żytnia 500 g
  • letnia woda 1 szkl
  • sól

Sposób przyrządzenia

Do zakwasu dodajemy mąkę. Mieszając dodajemy letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż połączą się wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę soli. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na około godzinę. Następnie ciasto wykładamy do połowy wysokości formy, wierzch równamy mokrą łyżką. Foremkę z ciastem szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*c i pieczemy 45-55 minut. Skórka ma być brązowa.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1771
Data dodania: 2010-03-29

Zdjęcia

Domowy chleb
monika4#

Dodane przez:

monika4

2010-03-29
Domowy chleb
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Domowy chleb

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.