Guacamole dla zakochanych
Składniki
- awokado 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- cebula 1/2 sztuki
- papryczka chili zielona 1 sztuka
- świeża kolendra 2 gałązki
- starta gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
- cytryna 1 sztuka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Wydrążyć awokado w taki sposób, aby nie uszkodzić jego skórki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać z łusek, pokroić z drobną kostkę. Chili oraz kolendrę drobno posiekać. Miąższ z awokado utrzeć na gładką masę, dodać pomidora, cebulę, chili, kolendrę. Polać sokiem z wyciśniętej cytryny. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać. Łupiny awokado napełnić powstałą masą, przykryć folią aluminiową i schładzać w lodówce przez ok. 2 godziny.