Jajka w skorupkach
Składniki
Sposób przyrządzenia
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Następnie studzimy i nieobrane przekrawamy na pół. Delikatnie wydrążamy ze skorupek białka oraz żółtka ( nie uszkadzamy skorupek). Następnie koperek myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Białka oraz żółtka również drobniutko siekamy. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy tyle masła, aby farsz był dosyć ścisły. Doprawiamy pieprzem, wegetą oraz solą. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy dokładnie. Następnie przygotowanym farszem napełniamy skorupki jajek. Połówki jajek faszerowaną stroną układamy na bułce tartej i lekko dociskamy, a następnie wkładamy panierką na gorący tłuszcz i smażymy, aż bułka tarta się zrumieni. Układamy na półmisku i dekorujemy liśćmi zielonej sałaty.