Kisiel śliwkowy

Ocena przepisu

Składniki

  • śliwki świeże 250 g
  • frutiloza 2 łyzki
  • rum biały 1 łyzeczka
  • cynamon 1 laska
  • goździk 1 szt
  • roślinny środek żelujący 2-3 lyzki
  • ubita słodka śmietanka 4 lyzki

Sposób przyrządzenia

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia i wymieszać z frutilozą, rumem i cynamonem; dodać też goździk. Całość odstawić na około 30 minut, do momentu aż owoce puszczą sok. Śliwki zalać 1/4litra wody i zagotować ciągle mieszając. Kisiel gotować do momentu, aż osiągnie oczekiwaną konsystencję, zdjąć garnek z kuchenki, dodać środek żelujący i jeszcze raz zagotować. Napełnić miseczki deserowe kisielem śliwkowym, usuwając przy tym cynamon i goździk, całość pozostawić do schłodzenia. Na krótko przed podaniem ozdobić kisiel bitą śmietaną.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 782
Data dodania: 2010-03-12

Zdjęcia

Kisiel śliwkowy
junior#

Dodane przez:

junior

2011-01-22

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Kisiel śliwkowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.