Kisiel śliwkowy
Składniki
- śliwki świeże 250 g
- frutiloza 2 łyzki
- rum biały 1 łyzeczka
- cynamon 1 laska
- goździk 1 szt
- roślinny środek żelujący 2-3 lyzki
- ubita słodka śmietanka 4 lyzki
Sposób przyrządzenia
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia i wymieszać z frutilozą, rumem i cynamonem; dodać też goździk. Całość odstawić na około 30 minut, do momentu aż owoce puszczą sok. Śliwki zalać 1/4litra wody i zagotować ciągle mieszając. Kisiel gotować do momentu, aż osiągnie oczekiwaną konsystencję, zdjąć garnek z kuchenki, dodać środek żelujący i jeszcze raz zagotować. Napełnić miseczki deserowe kisielem śliwkowym, usuwając przy tym cynamon i goździk, całość pozostawić do schłodzenia. Na krótko przed podaniem ozdobić kisiel bitą śmietaną.