Makaron w sosie
Składniki
Makaron
sos
- olej 2 łyżeczki
- cebula 1 sztuka
- kiełbaska 1 sztuka
- mąka 1 łyżka czubata
- śmietana lub jogurt naturalny 3 łyżeczki
- warzywny wywar 0,5 szklanki
- koperek
- żółty ser 10 dag
- pomidor 1 sztuka
Sposób przyrządzenia
Makaron wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Ugotować al dente aby był sprężysty. Cebulę obrać, drobno posiekać. Pokroić w kostkę kiełbaskę. Rozgrzać na patelni oliwę lub olej, zeszklić cebulę. Wrzucić kiełbaskę, podsmażyć. Posypać mąką, zasmażyć. Rozprowadzić wywarem oraz śmietaną, gotować ok3 min. Pokruszyć ser. Włożyć do sosu ser i koperek, całość przyprawić lekko pieprzem. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze i polać gorącym sosem. Przyozdobić pokrojonym pomidorkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty