Marchewkowa z winem

Ocena przepisu

Składniki

  • marchew 5 szt
  • pomarańcz 1 szt
  • morele suszone 5 szt
  • rodzynki 1/2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • białe wytrawne wino 3 łyżki
  • sól
  • biały pieprz
  • orzechy laskowe 1/2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Morele oraz rodzynki umyć, zalać winem, zostawić na 30 minut, a następnie odsączyć. Morele pokroić w paski. Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę, owoce zaś obrać, podzielić na cząstki, ostrym nożem usunąć błonki i pestki, a miąższ pokroić na kawałki. Marchewkę wymieszać z morelami, rodzynkami, pomarańczą, skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami. Polać olejem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 638
Data dodania: 2010-05-24

Zdjęcia

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Marchewkowa z winem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.