Miodowe ciasto z kremem i polewą czekoladową
Składniki
ciasto
- jaja 2 szt
- miód 2 łyżki
- masło 3 łyżki
- mąka 2 szklanki
- mleko 3 łyżki
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
krem
polewa
dodatkowo
Sposób przyrządzenia
Ucieramy jaja z cukrem, posiekanym masłem, mlekiem, miodem i sodą oczyszczoną. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części które osobno pieczemy w 180 stopniach 15 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem: zagotowujemy mleko z cukrem i mąką, aż zgęstnieje. Ucieramy masło z kakaem, dodajemy do gęstej masy i dokładnie mieszamy.
Upieczone ciasto smarujemy ulubionym dżemem na który kładziemy krem, wierzch polewamy polewą czekoladową sporządzoną z rozpuszczonej margaryny, cukru i czekolady.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty