Nicejska zupa jarzynowa
Składniki
- bulion drobiowy 5 szkl
- kabaczek lub cukinia 1 szt mała
- marchew
- ziemniak
- szalotka 2 szt
- zielona fasolka 5 dag
- groszek zielony (może być z puszki) 5 dag
- pomidory dojrzałe 40 dag
- makaron drobny 1/2 szkl
- sos pesto 6 łyżek
- pasta z suszonych pomidorów 1 łyżka
- parmezan starty 2-3 łyżki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia
Warzywa obrać umyć, pokroić w paski, fasolkę szparagową – na niewielkie kawałki, a pomidory – bez skórki w kostkę. Pokrojony kabaczek (cukinie), ziemniak, marchewkę, pomidory i posiekane szalotki włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Dodać groszek, fasolkę i makaron, gotować przez 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos pesto dokładnie wymieszać z pastą z suszonych pomidorów. Na każdy talerz położyć porcję przygotowanego sosu i wlać gorącą zupę, posypać ją parmezanem, natychmiast podawać.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty