Pizza - przepis III
Opis
przepis na 3 pizze o średnicy ok. 18 cm
Składniki
Ciasto
Ponadto
Sposób przyrządzenia
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, wlać wodę i olej, wyrobić gładkie ciasto (podczas wyrabiania podsypać dodatkowo mąką). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz). W między czasie ciasto odgazować, uderzając kilka razy pięścią.
W między czasie przygotować dodatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować spody na pizze. Na spód rozsmarować sos pomidorowy. Następnie rozłożyć dodatki: salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę i paprykę. Piec w temp. 190°C. ok. 15 - 20 min. Po 10 minutach rozłożyć ser żółty.
Ostudzić na kratce. Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty