Pszenne bułeczki
Składniki
Sposób przyrządzenia
Drożdże zasypać cukrem i zalać częścią letniej wody. Odstawić na 5 min.
W między czasie do miski przesiać mąkę i sól. Następnie wlać drożdże, olej i pozostałą wodę, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazować - uderzając kilka razy pięścią, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 min.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 części, formując okrągłe bułeczki, układać na blasze i wykonując nacięcie. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godz. do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarować je wodą. Piec ok. 25 min.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty