Jabłecznik
Składniki
ciasto
masa jabłkowa
dodatkowo
Sposób przyrządzenia
Biszkopt:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec przez ok. 25 minut( zależy od piekarnika) w temp. 180 stopni.
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i prażyć do momentu, gdy jabłka się rozgotują. Budynie śmietankowe rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do rozgotowanych jabłek. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do zastygnięcia.
Śmietana:
Kremówkę schłodzić w lodówce. Ubić ją dodając cukier puder( gdy zacznie sztywnieć). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Śmietaną udekorować ciasto wykładając ją na wystudzoną masę jabłkową.
Ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty