Strucla z orzechami
Składniki
nadzienie
- orzechy włoskie mielone 200 gram
- orzechy laskowe 200 gram
- cukier drobny 3/4 szklanki
- jajko 1 duże
- białko 1 szt
- brandy 4 łyżki
lukier
dekoracja
- orzechy włoskie grubo posiekane 4 łyżki
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiać do miski i zrobić po środku wgłębienie. Drożdże dodać do letniego mleka i wymieszać z łyżeczką cukru. Rozczyn wlać do maki i lekko wymieszać z mąką. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Żółtko i całe jedno jako utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Dodać stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Orzechy wsypać do miski i dokładnie wymieszać z brandy, cukrem jajkiem i białkiem. Jak ciasto wyrośnie to rozwałkować na kształt prostokąta i rozłożyć farsz.
Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blaszkę. Rozmąconym jajkiem posmarować wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez ok. pół godziny. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polukrować ostudzone ciasto.
Ozdobić posiekanymi orzechami robiąc ukośne paski. Ciasto pokroić w plasterki i ułożyć na paterze .
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty