Strucla z orzechami

Ocena przepisu

Składniki

nadzienie

  • orzechy włoskie mielone 200 gram
  • orzechy laskowe 200 gram
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • jajko 1 duże
  • białko 1 szt
  • brandy 4 łyżki

lukier

dekoracja

  • orzechy włoskie grubo posiekane 4 łyżki

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać do miski i zrobić po środku wgłębienie. Drożdże dodać do letniego mleka i wymieszać z łyżeczką cukru. Rozczyn wlać do maki i lekko wymieszać z mąką. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Żółtko i całe jedno jako utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Dodać stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Orzechy wsypać do miski i dokładnie wymieszać z brandy, cukrem jajkiem i białkiem. Jak ciasto wyrośnie to rozwałkować na kształt prostokąta i rozłożyć farsz.

Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blaszkę. Rozmąconym jajkiem posmarować wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez ok. pół godziny. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polukrować ostudzone ciasto.

Ozdobić posiekanymi orzechami robiąc ukośne paski. Ciasto pokroić w plasterki i ułożyć na paterze .
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 462
Data dodania: 2012-01-08

Zdjęcia

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Strucla z orzechami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.