Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Wstawić garnek z wodą do gotowania, dodać łyżkę Kucharku, wrzucić ziemniaki, gotować do momentu aż będą w pół miękkie, odcedzić.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę/plastry. Ogórki korniszony pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zsunąć do miski. Następnie wrzucić cebulę, zrumienić, dodać do kiełbasy. Pieczarki podsmażyć, doprawić solą, po czym zsunąć do miski z kiełbasą i cebulą. Korniszony podsmażyć kilka minut, po czym dodać wcześniej usmażone składniki, chwilę wszystko poddusić, przyprawić pieprzem, zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, połowę farszu, drugą warstwę ziemniaków, farsz i na koniec pozostałe ziemniaki. Piec w temp. 200 st. C. 30 min.
Podawać z surówką.
(Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty)
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty