Bananowo-orzechowe muffiny
Składniki
- banany 4 sztuki
- masło 1/3 kostki
- cukier 3/4 szklanki
- cukier waniliowy 3 łyżeczki
- jajo 1 sztuka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- aromat waniliowy 1 łyżeczka
- sól 1 szczypta
- mąka 2 szklanki
- orzechy 1/2 szklanki
- czekolada 1/3 tabliczki
Sposób przyrządzenia
Banany obieramy, odcinamy i odrzucamy końcówki po czym widelcem rozgniatamy je w misce, polewamy rozpuszczonym masłem, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy, wlewamy aromat oraz rozmącone jajko. Mieszając wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z sodą oraz solą. Wsypujemy orzechy i kawałki czekolady. Ciasto musi być dokładnie wymieszane aby nie pozostała odrobina suchej mąki. Masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Babeczki pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.