Bardzo słodkie faworki

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Rozdzielamy żółtka od białek. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce. Dodajemy do mąki pszennej rozpuszczone masło, szklankę cukru, dwie łyżki śmietany, 8 żółtek i 2 białka. Wszystko dokładnie razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Tłuczemy wałkiem, składamy i znowu tłuczemy, czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Formujemy kulę z ciasta, owijamy aluminiową folią i odkładamy do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy prostokąty z nacięciem na środku. Jeden z brzegów przeciągamy przez nacięcie, na wzór faworków. Smalec rozpuszczamy, musi być dobrze nagrzany, po czym wkładamy do niego faworki. Obsmażamy z obu stron, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy aby tłuszcz wysiąknął. Ostygnięte posypujemy cukrem pudrem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1103
Data dodania: 2010-07-26

Zdjęcia

Bardzo słodkie faworki
Bocja#

Dodane przez:

Bocja

2011-02-27
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Bardzo słodkie faworki

!Ciasto??!!#

!Ciasto??!!

2011-03-07 19:56:21

to ciasto to chyba jakis zart;/ raczej kruche a nie faworki skladniki sa przesadzone...
Gratulacje dla tego komu sie uda bo ja juz nie mam sily ;/ gniote i gniote a ciasto dalej kruche;/ Zycze wszystkim powodzenia;)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.