Ciasto francuskie z orzechami

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Przygotowujemy nadzienie. Trzy żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy rozpuszczone masło, pokruszone biszkopty, kawałki orzechów, skórkę otartą z cytryny (może być z pomarańcza), cynamon i rodzynki. Wlewamy mleko i dokładnie wszystko mieszamy ze sobą.
Układamy na sobie 2 płaty ciasta francuskiego i rozwałkowujemy je na prostokąt. Na środku układamy wcześniej przygotowaną masę. Brzegi ciasta smarujemy pozostałym żółtkiem i całość składamy. Jeżeli pozostało jakieś kawałki ciasta, to rozwałkowujemy je, kroimy w paski i układamy w formie dekoracji. Układamy w formie spłukanej zimną, bieżącą wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 50 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 50 min
Ile porcji: 12
Wyświetlenia: 659
Data dodania: 2011-06-30

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto francuskie z orzechami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.