Ciasto francuskie z orzechami
Składniki
Sposób przyrządzenia
Przygotowujemy nadzienie. Trzy żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy rozpuszczone masło, pokruszone biszkopty, kawałki orzechów, skórkę otartą z cytryny (może być z pomarańcza), cynamon i rodzynki. Wlewamy mleko i dokładnie wszystko mieszamy ze sobą.
Układamy na sobie 2 płaty ciasta francuskiego i rozwałkowujemy je na prostokąt. Na środku układamy wcześniej przygotowaną masę. Brzegi ciasta smarujemy pozostałym żółtkiem i całość składamy. Jeżeli pozostało jakieś kawałki ciasta, to rozwałkowujemy je, kroimy w paski i układamy w formie dekoracji. Układamy w formie spłukanej zimną, bieżącą wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 50 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty